Данашњи датум
11. децембар 2017.

Часова
06:46
timer
29. новембар 2013.

Спреман безбедносни план

Приштина, 29.11.2013. Безбедносне мере предвиђене за други круг избора за градоначелнике на Косову који ће бити одржани у недељу, 1. децембра су детаљно испланиране, припремљене и координисане између Косовске Полиције, ЕУЛЕКС-а и КФОР-а, саопштено је из ЕУЛЕКС-а. 
 Како се наводи, посебне мере ће бити примењене на северу за други круг избора за градоначелника у северној Митровици и делимично понављање гласања у Звечану, током којих ће Косовска полиција, бити присутна испред бирачких центара и на другим кључним местима, уз видљиву подршку ЕУЛЕКС-а, као другог одговорног.
КФОР ће, такође бити присутан у близини бирачких центара и његове снаге ће бити распоређене широм Косова са фокусом на север, са могућношћу да у сваком тренутку интервенише.
 ЕУЛЕКС саопштава да, као и прошлог пута, читава операција на северу има за циљ да гарантује право људима да гласају, и да изборни процес може да се одвија на миран и уредан начин.

„Косовска Полиција, ЕУЛЕКС и КФОР  су спремни да одмах интервенишу уколико изборни процес буде под претњом или безбедност и сигурност бирача, чланова комисије на бирачком месту, службеника ОЕБС-а задужених за изборе или посматрача на бирачким местима буду угрожени“.
 КФОР ће такође бити у могућности да распореди своје јединице у сваком делу Косова, као подршка Косовској Полицији, како би, уколико је потребно допринео сигурном и безбедном окружењу.
 Координација између Косовске Полиције, ЕУЛЕКС-а, КФОР-а и ОЕБС-а и даље је одлична, наводи ЕУЛЕКС.


banner