Данашњи датум
11. децембар 2017.

Часова
06:46
timer
2. децембар 2013.

Амбасада Сад-а задовољна изборима

Приштина, 02.12.2013. Амбасада САД честита свим грађанима Косова који су изашли на изборе како би осигурали да се и њихов глас чује у демократским процесима на Косову.

„Сједињене Државе се унапред радују сарадњи са прописно изабраним руководиоцима када буду усредсређени на важне послове управљања, као и примене стратегије и програма који испуњавају потребе и интересе косовских општина. Остајемо посвећени пружању помоћи у развоју косовских заједница, укључујући функционалне општине и инвестиције у заједнице на северу Косова“, наведено је у саопштењу из амбасаде.

“Упркос извештајима о неким неправилностима -- од којих је већина пријављена полицији и тужилаштвима на Косову -- прелиминарни резултати говоре да је већина грађана узела учешћа у процесу који је текао глатко, безбедно и кредибилно. Највећи напори које је ЦИК уложила у тесној сарадњи са косовском полицијом и тужилаштвима представљају снажан доказ да је Косово посвећено владавини закона, и да неће толерисати незаконито понашање у циљу ометања овог демократског процеса. Амбасада очекује од косовске полиције и тужилаштава да наставе свој добар рад и да пажљиво прате и истраже наводе о крађи гласова и застрашивању“.

Амбасада САД се захваљује својим међународним партнерима, укључујући ОЕБС, ЕУЛЕКС и КФОР, који су гарантовали услове у којима су сви грађани могли да гласају у једном сигурном и безбедном процесу..

Очигледан успех ових локалних избора је још један снажан доказ да је Косово једна суверена држава која контролише читаву своју територију, што само повећава њен кредибилитет једне нове демократске државе са истинским европским вредностима, наводи се у саопштењу из Амбасаде САД-а у Приштини.


banner